Recent gegeven kansen

Vooraf
Het is niet altijd mogelijjk om het exacte verhaal te vertellen, vanwege privacy, schaamte of soms zelfs gevaar. We gebruiken daarom gefingeerde namen én foto's en censureren waar nodig de informatie over studie, woonplaats, gezinssamenstelling e.d.

Joni is in september op de Herman Brood Academy gestart. Na veel omzwervingen heeft ze vanaf dit voorjaar met de juiste begeleiding weer een vaste basis weten op te bouwen en durft ze weer vooruit kijken. Ze gaat haar droom waar maken; starten op de Herman Brood Academy. Ze toont hierin een ontzettende drive en is dan ook niet voor niets aangenomen. Om de studie te kunnen volgen had ze een goede laptop nodig, geschikt voor diverse muziekprogramma's. Ze heeft hard gespaard en was een eind op weg. Maar net dat laatste stukje lukte niet en dat zorgde voor veel onrust. Gelukkig hebben wij dat weg kunnen nemen door haar een lening te verstrekken. Onrust weg en een plezierige start! "Ik ben onder de indruk dat er zomaar mensen zijn die dit voor mij doen. Ik ben blij met de constructie van een lening. Het geeft mij net wat extra ruimte, terwijl ik toch aan het eind alles zelf heb betaald. Heel erg fijn dat dit zo kan worden opgelost".

Hugo is een onwijs vrolijke en attente jongen van 17 jaar, waar wij allemaal ons petje voor af moeten nemen. Met zijn achtergrond zo'n doorzettingsvermogen, dat verdient een kans. Hugo hebben we letterlijk op weg kunnen helpen met een goede fiets. Hij fietste elke dag 1,5 uur (enkele reis) naar school op een oud barrel waarvan de ketting er minimaal 4x afliep. Een nieuwe fiets dus en meteen ook een coole rugzak. Verder hebben we hem én zijn huisgenoten voorzien van nieuwe kleding en heeft Kevin een afspraak gemaakt bij de opticien en tandarts (beide al 4 jaar niet geweest). "Ik ben zo dankbaar en blij. Ik ben sprakeloos, ik heb in mijn leven nog nooit zoiets moois gezien".

Lisa kan na de zomer starten aan haar droomopleiding tot edelsmid. Een mooie kans! Maar waarom niet nu alvast beginnen met het maken van sieraden dachten wij... Betaalbarekralen.nl heeft Lisa van een gigantisch starterspakket voorzien. Lisa kon haar ogen niet geloven, ze stond te dansen van geluk. Al snel ontvingen wij een eerste armband als blijk van dank. Waar wij op onze beurt Betaalbarekralen.nl natuurlijk weer willen bedanken. "Ik wil jullie heel erg bedanken voor alle hulp met al het moois".

Stichting Kanskaartje.nl steunt Floor al een tijdje in haar studie en stageplaats op weg naar de baan van haar dromen. Floor heeft kenbaar gemaakt dat ze ook graag wat wil betekenen voor haar broertje en zusje. Door omstandigheden en zoveel andere zaken die ook geregeld/betaald moeten worden lukt het niet een aantal relatief eenvoudige dingen zelf te regelen. Floor maakt zich daarover (grote) zorgen. Gelukkig hebben wij wat van deze zorgen kunnen wegnemen. We hebben uit ons netwerk divese spullen aangeboden gekregen, waaronder een prachtige stoere fiets voor Floor's broertje en mooie kleren voor Floor's broertje en zusje. Floor's moeder; "mijn docher is zo blij met de gekregen kleding, ze draagt niets anders meer en wil zich steeds omkleden. Ze is zelfs in de ochtend niet meer 'sleepy', maar denkt meteen aan wat ze aan zal gaan doen waarna ze vrolijk aan de dag begint. Vandaag lekker uitwaaien op het strand in de nieuwe bikini en slippers".

Sam woont al een tijdje in een opvangcentrum in Amsterdam. Geen goede plek voor een jongen die slim is en veel potentie in zich heeft. Hij volgt een MBO opleiding, maar zijn hart gaat er niet sneller van kloppen. Eigenlijk wil hij liever naar een HBO opleiding of zelf zijn eigen inkomen verdienen. Na een middag 'uithoren' hebben we hem voorgesteld bij 2 bedrijven een dag mee te lopen. Sam houdt van programmeren (en helaas ook iets teveel van gamen...). We hebben 2 bedrijven gevonden die Sam graag wilden ontvangen. Bedrijven die bezig zijn met innovatie en technologie ontwikkelingen. Genoeg aanknopingspunten dus voor Sam. En zo geschiedde. "Ik was echt ondersteboven van de gastvrijheid, hoe ik werd ontvangen en geholpen. Ik heb zoveel gezien en geleerd... Het leek bijna onwerkelijk. Echt heel gaaf". Sam heeft weer nieuwe energie gekregen om zich te motiveren en goed na te denken over zijn toekomst. Bovendien... werkt hij inmiddels op invalbasis bij 1 van de bedrijven.

Floor is 17 jaar en begonnen met een opleiding ‘juridisch medewerker zakelijke dienstverlening’ aan ’t ROC. "De laatste jaren ben ik in een lastige situatie beland en konden mijn ouders niet meer voor me zorgen. Vanaf m’n 15e woon ik uit huis en dat is best ingewikkeld soms. Ik zat op ’t gymnasium maar ben door wat er is gebeurd  een beetje afgezakt en woon nu in een huis waar jongeren begeleid wonen. Later wil ik advocaat worden en ik ben blij dat ik nu weer naar school ga. Ik had geen computer of een laptop en dat was eigenlijk niet te doen. Via een kennis kreeg ik opeens een laptop van Stichting Kanskaartje. Er ging een wereld voor me open. En ik heb nu een enorme kans gekregen om via de website van m’n opleiding huiswerk te maken en in te leveren, alles gaat online wat betreft werkstukken en zo. Heel hartelijk bedankt voor de laptop. En voor de kans op een veel leuker leven!!!"

Isa is 22 jaar. Na een tijd in de jeugdzorg en uiteindelijk in een opvang voor zwerfjongeren te hebben gewoond, ontstond de ambitie om later zelf met zwerfjongeren te gaan werken. "Dit ben ik ook gaan doen. Omdat mijn vooropleiding niet helemaal de juiste richting was, wilde ik graag een master gaan doen die beter aansluit op dit werk. Deze master bestaat alleen in een deeltijd variant, waardoor ik minder kan werken en het dus onmogelijk leek om de studiekosten te kunnen betalen. Dankzij de financiële hulp van Stichting Kanskaartje ben ik nu gestart met deze ontzettend interessante studie".

Frans is 16 jaar. De woonsituatie bij zijn moeder en broertje (zijn vader is uit beeld) was onhoudbaar geworden. Frans kan fantastisch koken, wat hij van zijn moeder geleerd heeft en doet dit ook regelmatig op de woongroep van de zorginstelling waar hij nu leeft. Hij wil graag de koksopleiding doen op ROC. Hij is aangenomen maar beschikt niet over geld voor een startpakket (kleding en keukengereedschap) en heeft na lang solliciteren geen stageplek voor 2 dagen per week kunnen vinden (de jeugdwerkeloosheid is 20%). Onze stichting heeft Frans geholpen met de aanschaf van het starterspakket, het vinden van een stageplek en mede daardoor heeft hij nu de kans gekregen en gepakt zich verder te ontwikkelen richting een zelfstandig bestaan.

Noor was ongewenst zwanger geraakt en hierdoor door haar familie verstoten en er was risico op eerwraak. Ondertussen is het contact langzaam herstelt maar nog kwetsbaar. Ze woont bij haar neef en kan hier voorlopig blijven. Door allerlei omstandigheden liet een uitkering op zich wachten maar de komst van de baby kwam steeds dichterbij. Ze was hoogzwanger en had niet de middelen en het netwerk om haar baby uitzet in orde te krijgen. Stichting Kanskaartje heeft haar geholpen met het bij elkaar verzamelen van alle benodigdheden voor de komst van de baby, van kinderwagen, commode en ledikant tot dekentjes, kleertjes en aankleedkussen. Mede hierdoor hebben moeder en kind een betere start kunnen maken.

Hans is 16 jaar en zat met zijn moeder , broertje en twee zusjes in de problemen. Het gezin was ingetrokken bij de vriend van de moeder maar dit ging niet goed. Uiteindelijk zijn ze weer in hun oude huurwoning getrokken waar alles uit was gehaald, van vloerbedekking tot gordijnen. Er was geen geld om de woning in te richten en als de woning niet leefbaar zou worden gemaakt zouden de kinderen uit huis geplaatst worden. Onze stichting heeft voor dit gezin de contacten gelegd met schilders die het huis grotendeels hebben geschilderd, vloerbedekking laten leggen en enkele meubels verzorgd waardoor het huis weer enigszins bewoonbaar werd en de kinderen bij hun moeder konden blijven wonen.